Kinesiologie

Laat met kinesiologie jouw lichaam het verhaal vertellen

Wat is kinesiologie?

Kinesio-watte? Veel mensen weten niet wat ze horen bij het woord kinesiologie. Laat staan als ze zelf kinesiologie uitspreken. Vaak levert dit hele komische uitspraken op. Maar het feit is dat kinesiologie niet heel erg bekend is.

Ik leg je graag uit wat kinesiologie is. En hoe ik binnen mijn praktijk vooral vrouwen help die vastlopen door stress, vermoeidheid, somberheid of misschien zelfs depressieve klachten.

 

Maar wat is kinesiologie nu precies?

Kinesiologie is een lichaamsgerichte therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam activeert. Als kinesioloog kijk ik naar het hele lichaam en ga ik er vanuit dat alles van het lichaam op elkaar van invloed is, oftewel ik bekijk jouw lichaam holistisch. Als ergens in jouw lichaam iets niet lekker loopt, heeft dit indirect en direct effect op andere delen van jouw lichaam en kunnen er uiteindelijk klachten ontstaan. Denk maar eens aan een stijve nek. Negeer je deze te lang, krijg je vanzelf hoofdpijn.

Tijdens een behandeling kinesiologie zoeken we samen naar de oorzaak van jouw klachten en herstellen deze, zodat jouw zelfherstellend vermogen weer geactiveerd wordt en jouw klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

kinesiologie

Kinesiologie is luisteren op een andere manier 

Elk stukje van jouw lichaam is met elkaar verbonden en normaal gesproken is dit in balans en harmonie. Met een lastig woord noemen ze dit homeostase. Door allerlei factoren kan deze balans van jouw lichaam verstoort raken. En dit kan uiteindelijk zorgen voor klachten. Door zorgvuldig naar jouw klachten te luisteren in ons voorgesprek en naar de resultaten van de spiertesten, kunnen we snel verbanden leggen en samen de kern van jouw klachten ontdekken.

Tijdens een behandeling kinesiologie onderzoeken we wat jouw lichaam stress geeft waardoor jouw klachten zijn ontstaan. Het ‘instrument’ dat ik hierbij gebruik is de spiertest. Op deze manier kunnen we achterhalen wat de oorzaak/oorzaken van jouw klacht is. 

Spiertest kinesiologie

Blog: De spiertest is geen armpje drukken

Lees ALLES over de spiertest, want het is echt meer dan even armpje drukken!

Waar ontstaan jouw klachten?

Klachten hebben altijd een oorzaak en die ligt soms op een plek waar je het niet verwacht. In mijn behandelingen kinesiologie staan oorzaak, gevolg, verandering en oplossing centraal. Samen gaan we op zoek naar wat jouw lichaam en geest proberen te vertellen. Hiervoor maak ik gebruik van vier pijlers:

🔹 Structuur

Sspieren, botten, gewrichten, bindweefsel en je houding. Zit er spanning of blokkades in je lichaam? Misschien merk je dat pas als je er echt op gaat letten.

🔹 Biochemie

Wat je eet, drinkt en hoe jouw lichaam daarmee omgaat, heeft grote invloed. Denk aan hormonen, neurotransmitters en andere stoffen die je stemming en energie bepalen. Kleine onbalansen kunnen al een groot effect hebben.

🔹 Emotie

Stress-gevoelens, denkpatronen of saboteurs, oude trauma’s of onverwerkte ervaringen kunnen zich vastzetten en klachten veroorzaken. Soms zijn het zelfs situaties of mensen die al onbewust spanning bij je oproepen.

🔹 Energetisch/spiritueel

Jouw lichaam reageert niet alleen op fysieke en emotionele prikkels, maar ook op jouw omgeving. Of het nu gaat om energie van anderen, meridianen, chakra’s, of invloeden zoals WIFI, 5G of zelfs jouw smartphone.

Door deze vier pijlers samen te onderzoeken, brengen we in kaart waar jouw klachten vandaan komen. Zo kun je gericht stappen zetten naar meer energie, rust en uiteindelijk weer levensvreugde.

kinesiologie

Wat voor technieken gebruikt kinesiologie?

Met oefeningen voor beweging en ademhaling, technieken om stress te verminderen, extra vitaminen of mineralen, werken met chakra’s, essentiële oliën, edelstenen en drukpuntmassage (acupressuur) helpen we jouw lichaam om zelf te herstellen. Door sommige van deze dingen thuis te blijven doen, zal jouw lichaam ze steeds beter onthouden en wordt dit een natuurlijk onderdeel van je leven. Juist dit kunnen we niet met ons hoofd bedenken maar hebben we toch echt jouw lichaam voor nodig.

Klantervaringen

“Ik was altijd een enorme controlefreak. Alles moest precies goed gaan en daardoor was ik vaak veel te streng voor mezelf en overbeschermend naar anderen. Loslaten vond ik ontzettend moeilijk en zelfkritiek was aan de orde van de dag. Maar dat is nu zo anders. Ik merk dat ik positiever in het leven sta. Het is oké om dingen los te laten en om milder voor mezelf te zijn. Voor het eerst in lange tijd voel ik me veilig – en vooral vrij.”

Dominiek

“Ik kan het bijna niet geloven, maar mijn acne is zo goed als verdwenen! Daarnaast heeft Ilona me ook enorm geholpen met mijn prestatiedruk op school, iets waar ik al heel lang mee worstelde. De behandelingen met kinesiologie zijn soms best intens en emotioneel, maar achteraf voel ik me altijd opgelucht, alsof er een last van mijn schouders valt. Wat ik vooral waardeer, is hoe Ilona me steeds meeneemt in het proces en laat zien waar de echte oorzaak ligt. Het voelt alsof ik niet alleen mijn huid, maar ook mezelf beter begrijp.”

Leroy

Veelgestelde vragen over kinesiologie

Wat is een spiertest?

Een spiertest is een hulpmiddel voor de kinesioloog om op zoek te gaan naar oorzaken van en oplossingen voor klachten. Ik duw zachtjes tegen een arm of been in een bepaalde positie. Valt de getestte spier als het ware ‘in het slot’ dan is er geen stress. Kan de client de arm of het been niet op de plek houden, dan is er wel stress. Omdat ik een spier test in combinatie met het vasthouden van specifieke punten op het lichaam of bij het uitspreken van zinnen, weet ik waar de stress over gaat. Dit bespreek ik met jou en vervolgens pas ik technieken toe om deze stress te verminderen. 

Hoe veel behandelingen kinesiologie heb ik nodig?

Over het algemeen zijn er voor een traject kinesiologie minimaal 5 tot 7 behandelingen nodig. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen waarbij meer of minder behandelingen kinesiologie nodig zijn. Dit hangt vooral af van de oorzaak van jouw klachten en de duur hiervan.

Ik raad aan om gelijk minimaal 3 behandelingen te boeken, zodat je echt kunt kijken of kinesiologie iets voor je is en of je verbetering merkt. (en natuurlijk om te voorkomen dat jouw voorkeursplekken al bezet zijn.

Na drie behandelingen moet er nl verandering in de klachten komen. Zo niet, dan kijken we samen naar de mogelijkheid van andere therapievormen en therapeuten. Lees verder

Welke klachten behandel je nog meer?

Buiten de stressklachten, vermoeidheid, somberheids- of depressieve klachten kan je bijna met elke klacht terecht. Twijfel je of jouw klacht wel voor kinesiologie in aanmerking komt? Neem even contact met me op, dan overleggen we samen even.

Worden de behandelingen van kinesiologie vergoed?

Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, is er een grote kans dat je (een deel van) het bedrag vergoed krijgt. De gemiddelde vergoeding is afhankelijk van jouw verzekeraar en ligt het rond de €40-€50. Vaak zit er ook een maximum aan per jaar. Check de voorwaarden van jouw verzekering of vraag het even na bij de verzekeraar. Lees verder

Kan ik mijn afspraak doorgaan als ik verkouden ben of griep heb?

Afhenkelijk van jouw klachten is het in sommige gevallen verstandiger om jouw afspraak te verzetten. Je leest hier bij welke klachten je welkom bent en bij welke het beter voor jouw herstel is om de afspraak te verzetten.

Doet kinesiologie pijn?

Nee, over het algemeen doet kinesiologie geen pijn. Sommige massagepunten (acupressuurpunten) kunnen hooguit wat gevoelig zijn. 

Moet ik mijn kleding uitdoen of juist bepaalde kleding aan?

Jouw kleding houdt je tijdens de behandeling kinesiologie gewoon aan, alleen jouw schoenen gaan uit. Tijdens de behandeling is het handig als je makkelijk zittende kleding aan hebt waarin je je goed kunt bewegen, bijvoorbeeld een sportbroek en -shirt.  Aangezien er tijdens kinesiologie ook soms punten op de voeten behandeld worden, is het fijn als je sokken draagt. 

Klaar om vanuit jouw volste potentie te gaan leven?