“Je drukt op een spier en als je ja zegt, kan je de spier niet wegdrukken en als je nee zegt, houdt de spier het niet en druk je de arm weg, simpel toch?”
Dit beeld van een spiertest als een simpele ja- of nee-techniek doet echter geen recht aan wat kinesiologie écht inhoudt. Want hoewel de spiertest een serieus belangrijk onderdeel is van mijn werk als kinesioloog gaat de spiertest veel verder dan alleen het snel even testen van spierspanning.
“Een spiertest is echt niet zo moeilijk hoor!”
Stress dus?
Laten we eens naar de natuur kijken hoe het met stress omgaat. Allereerst moeten we bepalen wat stress eigenlijk is.
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.
Het is dus een verstoring van iets wat in balans of oké is en hoe dit bij een ander naar buiten komt. Denk maar eens aan een hond die van zijn baasje op zijn kop heeft gekregen. Die zal trillend als een rietje bij zijn baasje staan, bij een boom die lange tijd geen water heeft gehad, zullen de blaadjes vallen en bij mensen kunnen spanningen bijvoorbeeld voor een vastzittende nek of rug zorgen.
Stress verandert de spanning in het lichaam en dat is waar de spiertest bij kinesiologie om de hoek komt kijken.
Maar hoe zit dat nu bij de spiertest bij kinesiologie?
De kleinste beetjes stress kunnen dus al een reactie in een lichaam geven. Dus ook als de deurbel gaat terwijl je net een gezichtsmasker op hebt, geeft een beetje stress in het lichaam. En dat is maar goed ook. Want we hebben ook wel stress nodig alleen niet té veel! Want stress kan super handig zijn als er een leeuw achter je aan zit, maar niet als je elke dag een dikke deadline voor je baas moet halen.
Die spiertest dus… Die spiertest geeft dus de reactie op stress in die ene spier weer. Want stress verzwakt, kijk maar naar die hond of boom. Maar die kleine verandering in een spier die we kunnen testen met de spiertest is dus wel een heel krachtig en waardevol hulpmiddel waarmee we inzicht krijgen in hoe jouw lichaam reageert op verschillende situaties en met name de stresssituaties. Door tijdens het testen voorzichtig druk uit te oefenen op een spier, ontdekken we of een spier te weinig energie heeft en daardoor een lage spanning of juist te veel energie met een hoge spanning. Deze signalen uit de spiertest geven mij waardevolle informatie over wat jouw lichaam nodig heeft om weer in oké te worden oftewel om weer in balans te komen.

Bedenk je eens dat van alles wat wij doen slechts 5 % bewust gebeurd en 95 % onbewust. Dus 95 % van alles wat we meekrijgen, wordt op de achtergrond verwerkt en dat is maar goed ook want anders zouden we knettergek worden van alles wat ons lichaam ervaart.
Denk maar eens aan de kraag van jouw shirt of de band van jouw broek. Als je die de hele dag zou voelen zou je nooit meer een shirt of broek dragen!
Wat kan je nog meer met de spiertest?
De spiertest helpt ook om te bepalen of bepaalde stoffen stress veroorzaken of juist meewerken aan het herstel. Daarnaast kan het ook inzicht geven in bijvoorbeeld welke emoties een rol spelen bij stress. Want alles kan namelijk stress geven. En wat voor de één niet als stress voelt, kan voor een ander juist heel stressvol zijn. Ik geef een marathon als voorbeeld. De een wordt er intens gelukkig van terwijl de ander bij het idee al doorslaat.
Door de informatie uit de spiertest kunnen we de blokkades aanpakken die zijn ontstaan en jouw lichaam ondersteunen bij het herstel hiervan. Kortom, de spiertest is dus geen simpele ja-of-nee techniek, maar is de spiertest een ingenieuze manier om jouw lichaam beter te begrijpen en zo een hulpmiddel voor jouw herstel.
Maak kennis met de spiertest
Ik kan je heel veel vertellen over de spiertest maar het is veel leuker om de spiertest te komen ervaren!
Soms weet je niet waar je klachten vandaan komen, maar jouw lichaam weet het wel. De spiertest geeft jouw lichaam een stem. Door de spiertest somzeilen we jouw denken en reageren vanuit het hoofd en luisteren we naar wat JOUW lichaam ons vertelt. Als kinesioloog help ik je dat verhaal te begrijpen. En door gebruik te maken van technieken zoals primaire reflexen, acupressuur (zonder naalden!), breinoefeningen, stressreductie, werken met chakra’s, essentiële olie, edelstenen en het testen van supplementen, werken we samen aan herstel.
Heb je nog vragen over de spiertest of wil je meer weten over wat de spiertest en kinesiologie voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met mij op.
Liefs Ilona van Helder Kinesiologie

Mijn specialisatie
Ik help mensen met mentale en fysieke klachten zoals burn-out, depressie of trauma. Zeker bij deze klachten is er meer stress in het lichaam aanwezig dan zichtbaar is. Door de spiertest in te zetten, ontdekken we wat jouw lichaam nodig heeft om weer in zijn kracht te komen.