Griep…. ik hoor het momenteel zo veel. Hoesten, koorts, lamlendig op de bank… Griep kan behoorlijk lastig zijn omdat het nooit op een goed moment komt. Jouw mooie planning wordt zomaar door de war gehaald en alles wat je wilde doen schuift op de lange termijn.

Natuurlijk kan je zelf heel veel doen om een griepje een stapje voor te zijn, maar soms ontkomt je er niet aan. Toch kan je met de juiste zorg en aandacht de griep tackelen en jouw lichaam sneller herstellen. Hoe?

Ik deel je mijn 5 beste tips:

Drink bij griep voldoende water

Wanneer griep toeslaat, verlies je vaak meer vocht dan normaal. Dit komt omdat je veel rust of slaapt en daardoor minder aan drinken toekomt dan gewoonlijk. Ook verlies je veel vocht door koorts, overgeven, of diarree. Om je lichaam goed te laten functioneren en te ondersteunen bij het herstelproces, is voldoende hydratatie essentieel. Water zorgt voor de toevoer van vitamines en mineralen wat helpt in het herstel maar voert ook afvalstoffen af. Hoe meer afvalstoffen in jouw lichaam zitten, hoe beroerder je je voelt dus dacht niet tot je dorst hebt; drink regelmatig water!

Lees ook mijn blog over water drinken

Doe rustig aan: geef je lichaam de tijd

Een griep is een aanslag op een lichaam! Meestal voelt het niet zo maar veel processen worden aangesproken om weer goed in balans te komen. Toch is het verleidelijk om snel weer aan de slag te gaan zodra je je weer een beetje goed voelt. De griep heeft jouw planning in de war geschopt en die willen we zo snel mogelijk ingehaald hebben. Maar geef je lichaam toch echt de rust die het nodig heeft. Rust zorgt voor herstel, omdat je lichaam in die tijd al zijn energie kan richten op het bestrijden van het griepvirus. Neem dus de tijd om te rusten, zelfs als dat betekent dat huishoudelijke taken of andere taken even moeten wachten.

Open je luchtwegen

Een verstopte neus kan bij griep erg vervelend zijn. Buiten het feit dat veel snuiten je neus pijnlijk en rauw kunnen maken, is in sommige gevallen de benauwdheid niet op te lossen met de neus te snuiten. Als de benauwdheid dieper zit, probeer vochtige lucht in te ademen, bijvoorbeeld door een warme douche te nemen of te stomen boven een teiltje met kokend water en een handdoek over je hoofd. De vochtige warme lucht helpt om je luchtwegen te openen en jouw ademhalingsproblemen te verlichten. Een menthol-achtige geur op de borst met een zalf of met essentiële olie kan ook wonderen verrichten, maar wees je er bewust van dat in sommige gevallen het ook juist averechts kan werken en dit juist de luchtwegen prikkelt. Ik help je graag met het uitzoeken van de juiste olie die bij jouw klacht past!

Wordt de benauwdheid te intens, schroom niet om een huisarts te raadplegen!

Blijf lekker warm: maak het jezelf comfortabel


Jouw lichaam moet hard werken om de griep de deur te wijzen. Om jouw energie maximaal in te kunnen zetten om de griep te bestrijden, is het verstandig om te zorgen dat de temperatuur om je heen aangenaam is, zodat je lichaam niet extra hard hoeft te werken om ook nog op temperatuur te blijven. Doe warme kleding aan, ga onder een dekentje liggen of zet de verwarming aan om jezelf lekker warm te houden.

Accepteer de griep: geduld is je beste vriend


De griep kan frustrerend zijn, zeker als het langer duurt dan je bedacht had. Als je niet zo snel opknapt als je hoopte, is het beter je te berusten in je lot: accepteer dat je een virus hebt en geef jezelf de tijd om te herstellen. Dus luister naar je lichaam, kijk 5 series op Netflix en pak de activiteiten pas weer op als je lichaam écht herstelt is. (Anders heb je zo weer een nieuw griepje of verkoudheid te pakken.)

Heel veel beterschap!!

Wil je nou maar niet opknappen of wil je meer informatie , neem even contact met mij op.

Helder, praktijk voor Kinesiologie in Dronten.