Waarom is water drinken zo belangrijk?

Water is de essentie van het leven. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, en is dus enorm belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn. Het is gemakkelijk om het belang van water te onderschatten, vooral in een wereld waar verleidelijke drankjes met suiker en cafeïne overheersen.

Waarom water drinken belangrijk is:

Als je te weinig drinkt, verander je langzaam in een moeras. Zo’n zompig moeras met bubbels die langzaam door de groene laag omhoog komen.

Als je een kraan met schoon water aan het begin van het moeras open zou zetten en de stop aan het einde van het moeras eruit zal halen, zal het moeras heel langzaam doorspoelen naar een heldere poel waar je op een warme dag maar al te graag in springt.

Zie jouw lichaam als dat moeras… in een moeras kan je niet helder nadenken, kost alles energie en voel je je niet lekker. Voorkom dus dat je een moeras wordt.

De hele dag door verlies je water, vooral via urine en zweet. Daarom is het belangrijk om ook de hele tijd goed te blijven drinken. Als je dorst hebt (een teken dat er te weinig water in je lichaam zit) vraagt jouw lichaam om water. Maar als je te weinig water drinkt, heeft dit grote gevolgen voor je. Dit is zelfs al merkbaar als je 1% van jouw lichaamsgewicht verliest.

Waar krijg je last van als je te weinig drinkt?

Een van de organen die er het eerste last van krijgt als je dat niet doet? De hersenen! (Hoofdpijn, chaotisch, wollig hoofd en uiteindelijk kan het zelfs depressie in de hand werken)

  1. Hoofdpijn en duizeligheid: uitdroging kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid, wat je dagelijkse activiteiten en concentratievermogen kan belemmeren.
  2. Somberheid en depressie: te weinig water drinken zorgt ook voor minder water in de hersenen en minder afvoer van afvalstoffen. Hierdoor kan je hoofdpijn krijgen maar ook mindere werking van neurotransmitters wat invloed heeft op je stemming.
  3. Verminderde fysieke prestaties: zelfs een lichte uitdroging kan leiden tot verminderde uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie, wat van invloed kan zijn op sportprestaties.
  4. Huidproblemen: onvoldoende hydratatie kan leiden tot een droge huid, waardoor het risico op huidproblemen zoals jeuk en eczeem toeneemt.
  5. Nierstenen en urineweginfecties: te weinig water drinken kan leiden tot de vorming van nierstenen en urineweginfecties, omdat water helpt bij het wegspoelen van afvalstoffen uit het lichaam.

Voordelen van water drinken

Water transporteert voedingsstoffen, voert afvalstoffen af, zorgt voor jouw lichaamstemperatuur, “smeert” de gewrichten en organen, draagt bij aan de opbouw van cellen en weefsel en is belangrijk voor het goed werken van het hartvaatstelsel.

Goede hydratatie zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten soepel blijven.

Voldoende water drinken helpt bij een betere concentratie, alertheid en verminderde vermoeidheid. Het helpt ook bij het handhaven van een goede balans van elektrolyten, die essentieel zijn voor de hersenfunctie.

Water is essentieel voor een gezonde spijsvertering. Het helpt bij het afbreken van voedsel, waardoor voedingsstoffen gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen. En gezonde darmen zorgen voor goed werkende hersenen!

Maar ook bij ziekte zoals griep en verkoudheid is het belangrijk om veel te drinken. Je verliest veel vocht door koorts en afvalstoffen kunnen sneller afgevoerd worden waardoor je sneller hersteld.

lees ook mijn blog Griep: mijn 5 favoriete tips om de griep te overwinnen

Drinken, drinken, drinken:

Fruitsap, frisdrank, (ijs)thee en andere drankjes kunnen helpen om je vochtbalans te herstellen, maar zorgen wel sneller voor een moeras omdat er ook allerlei minder goede stofjes in zitten. Tuurlijk mag je dit drinken maar vul ook aan met water om het moeras zo schoon en helder mogelijk te krijgen.

In fruit en groente zit ook veel vocht, dus die helpen jou ook. Koffie werkt juist weer niet. Dat trekt juist weer vocht uit je cellen!

Hoeveel iemand vocht op een dag nodig heeft is niet precies te zeggen. Dat hangt af van gewicht en gezondheid, wat diegene allemaal doet op een dag en hoe warm het is.

Dus wat kies jij? Een moeras of een helder zwembad?

Heb je vragen of wil je meer weten wat kinesiologie voor jou kan doen, neem contact met mij op.

Helder, praktijk voor Kinesiologie in Dronten.